Sprememba namembnosti - uporabno dovoljenje

Vprašanje:

Kot lastniki objekta - trgovskega centra smo za potrebe dejavnosti novega najemnika pridobili gradbeno dovoljenje zaradi spremembe namembnosti prostora (iz trgovske dejavnosti v poslovni prostor - zavarovalništvo). Prenovitvena dela so bila izvedena v celoti s strani najemnika.

Zanima me, ali je v tem primeru sploh potrebno izdati vlogo za pridobitev uporabnega dovoljenja? Glede na 3. odstavek 68. člena GZ je potrebno priložiti samo izjavo nadzornika, da je sprememba namembnosti izvedena skladno z gradbenim dovoljenjem in da so izpolnjene bistvene zahteve. Je kakšna omejitev glede tega, iz katere strani (lastnik ali najemnik) izide izjava nadzornika ali je slučajno potrebno, da je nadzornik zunanja družba (niti lastnik niti najemnik)?

Odgovor:

Če je izdano gradbeno dovoljenje za spremembo namembnosti, je potrebno tudi uporabno dovoljenje. Zahtevi za pridobitev uporabnega dovoljenja je, kot pravilno ugotavljate glede na 3. odstavek 68. člena GZ potrebno priložiti samo izjavo nadzornika, da je sprememba namembnosti izvedena skladno z gradbenim dovoljenjem in da so izpolnjene bistvene zahteve.

Pogoji za nadzornika so predpisani v ZAID, ki če izpolnjuje pogoje (zavarovanje, vpisanega pooblaščenega inženirja v Inženirski zbornici Slovenije), je lahko tudi lastnika oz. najemnik, ker pa ni veliko verjtno, da izpolnjuje pogoje.

Nazaj

Imate vprašanje?

Z veseljem vam odgovorimo še isti dan.