Vlada je sprejela novelo zakona o odpravi posledic naravnih nesreč

09. 8. 2023

Vlada je na 62. redni seji obravnavala aktualne razmere na območjih, prizadetih zaradi divjanja vode in poplav, nadaljevala pa je tudi s pripravo nujnih ukrepov, ki bodo olajšali intervencijo in kasneje omogočili lažje izvajanje sanacije. Vlada je med drugim sprejela tudi predlog novele zakona o odpravi posledic naravnih nesreč (ZOPNN) in ga po nujnem postopku poslala v obravnavo v Državni zbor.

Predsednik vlade dr. Robert Golob je na novinarski konferenci uvodoma poudaril, da sprejeta novela ZOPNN z amandmaji naslavlja ključne izzive, ki jih imajo občinske oblasti pri vzpostavljanju osnovne infrastrukture: »Država se je obvezala, da bo na eni strani pokrila vse intervencijske stroške, hkrati pa tudi pri hitrih ukrepih za sanacijo povečala delež predplačil, ki zvišuje z 20 odstotkov na 40 odstotkov predvidene škode. Gre za predplačilo, da bodo lahko občinske službe prek svojih izvajalcev čim hitreje pristopile k dejanskim ukrepom.«

Novela zakona skupaj z amandmaji prinaša pomembne spremembe tudi za delodajalce in delojemalce. Kot je po seji vlade povedal predsednik vlade, bo država tako v primeru čakanja na delo kot višje sile nadomestilo plače subvencionirala v višini 80 odstotkov.

Minister za naravne vire in prostor Uroš Brežan je v nadaljevanju navedel, da novela zakona z amandmaji zajema tudi odpravo posledic v kmetijstvu, pri čemer je vlada med drugim sledila tudi sugestijam Evropske komisije, ter uvaja retroaktivnosti, saj se s to novelo odzivamo na vse naravne nesreče, ki so Slovenijo prizadele v tem letu, to je od 1. januarja 2023 dalje.

Z omenjenim predlogom novele država vsem prostovoljcem, ki pomagajo na prizadetih območjih, financira sedem dni izrednega dopusta. Vlada se je danes tudi odločila, da bo 14. avgust dela prost dan solidarnosti. Kot je dejal predsednik, vlade pričakuje, da bo na ta način čez vikend in praznike Slovenija pokazala solidarnost do prizadetih krajev, ko bo lahko vsak pomagal po svojih močeh.

Vir: TUKAJ

Nazaj

Imate vprašanje?

Z veseljem vam odgovorimo še isti dan.