Sprejeti Zakon o uvajanju naprav za proizvodnjo električne energije iz obnovljivih virov energije

27. 9. 2023

Državni zbor je na 41. izredni seji z 48 glasovi za in 31 glasovi proti sprejel Zakon o uvajanju naprav za proizvodnjo električne energije iz obnovljivih virov energije (ZUNPEOVE), ki bo med drugim podlaga za določitev potencialnih prednostih območij za sončne in vetrne elektrarne.

zakon-o-uvajanju-naprav-za-proizvodnjo-elektricne-energije.png

Trendi na globalni ravni kažejo zelo jasne usmeritve v smeri izkoriščanja vetrne in sončne energije, saj gre za okoljsko najmanj sporna vira energije. Slovenija je pri tem na repu držav članic EU, če gledamo povečanje deleža obnovljivih virov energije (OVE) med leti 2010 in 2020, prav tako na področju izkoriščanja sončne in vetrne energije precej zaostaja za primerljivimi državami v EU. Sprejem Zakona o uvajanju naprav za proizvodnjo električne energije iz obnovljivih virov energije (ZUNPEOVE) tako predstavlja enega izmed prvih in ključnih korakov k večanju deleža energije iz OVE in tudi k temu, da si bomo lahko v sklopu prenove "Nacionalnega energetskega in podnebnega načrta" za leto 2030 postavili in uresničili čim bolj ambiciozne cilje za razogljičenje.

Zakon o uvajanju naprav za proizvodnjo električne energije iz obnovljivih virov energije ureja posebnosti prostorskega načrtovanja in dovoljevanja naprav, ki proizvajajo električno energijo z izrabo OVE, vključno s tehnično opremo, potrebno za njihovo delovanje, napravami za shranjevanje energije in priključki na omrežje.

Več TUKAJ

e-gradbenik-gradbena-zakonodaja.png

🏆Preverite aktualna izobraževanja iz - Gradbeništvo in logistika. Pomagala vam bodo razjasniti številne dileme iz prakse.

Nazaj

Imate vprašanje?

Z veseljem vam odgovorimo še isti dan.