(Še vedno) predolgo čakanje na izdajo gradbenih dovoljenj

25. 2. 2022

Čeprav naj bi zakonodaja šla v smeri bolj prijaznemu okolju za investitorje, pa je na pridobitev gradbenega dovoljenja še vedno treba predolgo čakati.

Zaradi pomanjkljive dokumentacije, neusklajenosti mnenj in večkratnih vnovičnih zahtev za dopolnitve se največ časa zapravi za oddajo popolne vloge, nato postopki stečejo hitro.

Naši sogovorniki večkrat opozarjajo na predolgo čakanje na izdajo gradbenih dovoljenj. O tem smo povprašali nekatere investitorje in izvajalce, zbornico arhitektov, inženirsko zbornico ter pristojne upravne enote. Vsi vpleteni se strinjajo, da se popolne vloge rešijo hitro, vendar je pot do popolne vloge preveč zapletena in zamudna.

Glavni razlog za zamude je po njihovem mnenju zapletena gradbena zakonodaja in število sodelujočih v postopku pridobivanja gradbenega dovoljenja. Preverili smo razmere v sedmih slovenskih mestnih občinah. Upravne enote poročajo o preobremenjenosti, nepopolnih vlogah in dolgotrajnih postopkih varstva pravic stranskih udeležencev.

Roki so predpisani, sankcij za neupoštevanje ni

Gradbeni zakon v 46. členu določa, da je rok za izdajo odločbe o gradbenem dovoljenju dva meseca. Kadar je potrebno usklajevanje z mnenjedajalci ali nadomeščanje mnenja, se rok podaljša na tri mesece. V skrajšanem ugotovitvenem postopku je rok mesec dni. Vsi roki začnejo teči z dnem, ko je vloga za izdajo gradbenega dovoljenja popolna. Upravne enote imajo za zahtevo po dopolnitvi nepopolnih vlog na voljo 15 dni, prav tako mnenjedajalci za izdajo mnenja. Investitorji morajo vlogo dopolniti v osmih dneh. Ko je vloga popolna, lahko o tem zahtevajo potrdilo.

Negotove časovnice odvračajo investitorje

Se nadaljuje na: Zastoji glede gradbenih dovoljenj

Nazaj

Imate vprašanje?

Z veseljem vam odgovorimo še isti dan.