Primanjkovanje surovin: gradbeni materiali se dražijo

24. 3. 2021

Zaradi pandemije pomanjkanje jekla in polimerov

V začetku meseca so marsikaterega graditelja neprijetno presenetile občutno višje cene gradbenih materialov.

Marca je mnoge novograditelje ali tiste, ki prenavljajo svojo nepremičnino, neprijetno presenetila vest o višjih cenah gradbenega materiala. Podražitve so bile kar občutne, predvsem pri toplotnoizolativnem materialu in jeklu (od 20 do 44 odstotkov). Dražji je tudi les, končni kupci pa izpostavljajo tudi višje cene kritine, stripora, vijakov, oken ...

Višje cene gradbenega materiala so zapozneli učinek pandemije koronavirusa.

Za pojasnila podražitev smo se obrnili na Zbornico gradbeništva in industrije gradbenega materiala, ki deluje v okviru Gospodarske zbornice Slovenije. Dvig cen na trgu plastičnih in kovinskih gradbenih materialov v prvem trimesečju letošnjega leta je povzročilo pomanjkanje omenjenih materialov, pojasnjujejo na zbornici. »Zaradi zapoznelih učinkov pandemije koronavirusa in posledičnega zmanjšanja proizvodnje na svetovnih trgih primanjkuje polimerov (materiala za plastične izdelke) ter jekla, kar se kaže v nedostopnosti teh materialov in pomanjkanju izdelkov. Zaradi drastičnega dviga cen polimerov in jekla so se močno podražili tudi ti izdelki,« dodajajo. Drugi vzrok za dvig cen pa je podražitev naftnih derivatov, zaradi zmanjšanega črpanja na Bližnjem vzhodu.

Z neprijetnostmi v zvezi z dvigom cen gradbenega materiala pa se ne srečujejo zgolj investitorji, temveč tudi gradbena podjetja. »Težava gradbenih podjetij je, da imajo sklenjene pogodbe z občinami za gradnjo infrastrukture s fiksno ceno ter dogovorjenim končnim rokom izvedbe. Zato iščejo možnosti, kako del višjih stroškov zaradi gibanja cen surovin na svetovnem trgu preliti na investitorje,« pojasnjujejo v Zbornici gradbeništva in industrije gradbenega materiala. »Če gre za gradnjo, ki je sofinancirana iz evropskih ali državnih sredstev, je to še toliko težje. Še posebej zapleteno oz. nemogoče je podaljšati rok dokončanja gradnje, saj je črpanje evropskih sredstev časovno omejeno,« so še zaključili na zbornici.

Vir: DRAŽITEV GRADNJE

Nazaj

Imate vprašanje?

Z veseljem vam odgovorimo še isti dan.