Pomen rekuperacije

14. 4. 2021

Rekuperacija poskrbi za ustrezno uravnavanje vlage, temperature ter količine svežega zraka v prostoru, zaradi česar se v objektu bolje počutite, lahko pa to pozitivno vpliva tudi na vaše zdravje, učinkovitost, zbranost in dobro razpoloženje.

Varčevanje in napori za zmanjšanje onesnaževanja okolja zahtevajo dober izolacijski ovoj stavbe. Posledica tega je varčnejše ogrevanje oziroma manjši račun in prijetno temperaturno počutje prebivalcev. Je, kot pri vsaki dobri stvari, tudi tu v ozadju kakšna slabost?

»Medtem ko so stara lesena okna skozi špranje v prostor še prepuščala nekaj zunanjega svežega zraka in tako poskrbela za delno prezračevanje, da je stavba dihala, so novejše, pa tudi prenovljene starejše stavbe z dobro izolacijo in z vgrajenimi okni s tri- ali štirislojnimi zasteklitvami nepredušno zaprte,« pravi dr. Uroš Stritih, vodja laboratorija za ogrevalno, sanitarno in solarno tehniko ter klimatizacijo na Fakulteti za strojništvo Univerze v Ljubljani.

Slabe strani tega so slab, porabljen oziroma predihan zrak, ki je poln ogljikovega dioksida, ter nekaj manj dnevne svetlobe in več vlage, ki jo oddajajo naša telesa, kuhanje, umivanje in pranje. »Posledica je slabši zrak v prostorih, kjer se v mrtvih kotih rada začne nabirati plesen, ki utegne vsaj vplivati na naše počutje, če že ne povzročiti hujše bolezni dihal,« razloži sogovornik.

Prezračevanje je potratno

Pogosto odpiranje oken je ena od rešitev za dobro zatesnjene prostore, a pri tem denar dobesedno mečemo skozi okno, tako da pojem varčevanje izgubi svoj pomen.

Druga, bolj primerna rešitev je vgradnja prezračevalnih sistemov ali prezračevalnih sistemov z rekuperacijo, kjer sta še večja tako prihranek kot občutek ugodja, saj v prostoru ni temperaturnega nihanja, ki ga povzročamo s prezračevanjem z odpiranjem oken. »Običajne prezračevalne naprave samo izsesajo izrabljen zrak iz prostora in vanj vnesejo svežega, pri prezračevalnih napravah z rekuperacijo pa odhajajoči zrak v rekuperatorju odda od približno 80 do 90 odstotkov toplote svežemu, ki ga naprava srka v notranjost prostora,« pove Stritih.

Rekuperacija poskrbi za ustrezno uravnavanje vlage v prostoru, temperature ter količine svežega zraka, zaradi česar se v objektu bolje počutite, lahko pa to pozitivno vpliva tudi na vaše zdravje, saj se zrak ob vstopu v rekuperator tudi prefiltrira, s čimer se izboljša njegova kakovost.

»Rekuperacija manjša potrebo po dogrevanju oziroma hlajenju ter s tem precej zniža obratovalne stroške, kar dolgoročno prinaša občutne prihranke,« še pove vodja laboratorija za ogrevalno, sanitarno in solarno tehniko ter klimatizacijo, kjer poleg raziskovalnega dela tudi svetujejo o primernih tehnoloških rešitvah za novogradnje in objekte v prenavljanju.

Več na: finance.si, portal Nepremičnine & gradbeništvo

Nazaj

Imate vprašanje?

Z veseljem vam odgovorimo še isti dan.