Zastoji pri izdaji gradbenih dovoljenj

14. 4. 2021

Zaradi koronavirusa naj bi izdali le tista gradbena dovoljenja, kjer so vloge popolne in tako niso potrebne javne obravnave

Medtem ko je minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec na današnji tiskovni konferenci gradbena podjetja pozval, naj ob upoštevanju vseh zaščitnih ukrepov nadaljujejo dela, Zbornica gradbeništva in industrije gradbenega materiala pri GZS opozarja, da so se postopki za izdajo gradbenih dovoljenj na vseh upravnih enotah tako rekoč ustavili, kar »dodatno in po nepotrebnem omejuje gospodarsko aktivnost v Sloveniji med krizo in po njej«.

Gradbinci zato državo pozivajo, naj poskrbi za čim bolj nemoteno izdajanje gradbenih dovoljenj, ki se je po sprejetju nove zakonodaje zelo upočasnilo že pred pandemijo.

Proizvodnja montažnih hiš lahko kljub veliko naročilom obstane

»Za nas ne bo težava koronavirus, ampak birokracija in predolgo trajanje postopkov,« je dejal Marko Lukić, direktor podjetja Lumar. »Čeprav imamo naročil za leto in pol, zaradi pomanjkanja gradbenih dovoljenj ne vemo, kaj bomo delali, ko se bodo razmere po koronavirusu normalizirale. Za nas lahko to pomeni, da bomo še dva ali tri mesece stali.«

Podobne izkušnje imajo tudi drugi proizvajalci montažnih hiš. »Le redke upravne enote se v tem času odzovejo na naša elektronska sporočila oziroma nam posredujejo kakršnokoli informacijo o izdaji gradbenega dovoljenja,« so odgovorili v Marlesu in dodali, da to zanje lahko pomeni tudi popolno ustavitev proizvodnje. »Menimo, da se bo ob morebitnem neukrepanju sesula celotna gradbena panoga, kar se bo izrazilo najpozneje takrat, ko se bo kriza polegla in se bodo razmere normalizirale.«

Upravne enote: Gradbena dovoljenja ne sodijo med najnujnejše zadeve

Kako je z izdajanjem gradbenih dovoljenj, smo se pozanimali na ljubljanski in mariborski upravni enoti. Na obeh so povedali, da je izvajanje nalog omejeno na najnujnejše zadeve, kamor izdajanje gradbenih dovoljenj in drugih odločb v zvezi z graditvijo objektov ne sodi.

»Kljub temu smo sprejeli ukrepe, s katerimi smo omogočili, da postopki izdaje gradbenih dovoljenj tečejo v zmanjšanem obsegu naprej,« je pojasnil načelnik upravne enote Maribor Srečko Đurov. Tako uslužbenci še vedno pripravljajo odločbe, pozive za dopolnitev vlog in opravljajo preglede predložene dokumentacije, da bi lahko postopke čim hitreje končali, ko bodo izredni ukrepi preklicani.

»Poslovanje je omejeno na fizično in na elektronsko pošto, odgovarjamo tudi na telefonske klice, dajemo informacije, kolikor v trenutnih razmerah lahko,« pa so povedali na upravni enoti Ljubljana in pojasnili, da bodo uradnikom po pridobitvi ustrezne informacijske opreme omogočili tudi delo od doma, kjer bodo lahko reševali zadeve. »Vendar zaradi trenutnih razmer vročanje gradbenih dovoljenj ne bo možno. Imeli jih bomo pripravljene za takojšnjo odpremo, ko bo mogoče.«

Največje težave so nepopolne vloge in stranke v postopku

Vseh procesnih dejanj v postopkih izdaje gradbenih dovoljenj zaradi ukrepov zoper boj s koronavirusom vseeno ne bo mogoče izvajati. Ena izmed težav so po besedah Srečka Đurova nepopolne vloge. »V primeru nepopolne dokumentacije je treba investitorja pozvati, da jo v odrejenem roku ustrezno dopolni, vendar v času epidemije od sprejetja interventnega zakona roki ne bodo tekli,« je dejal Đurov.

Druga težava so stranke v postopku, ki jim je treba omogočiti, da priglasijo udeležbo v postopku izdaje gradbenega dovoljenja, ter jih seznaniti s projektno dokumentacijo. Tudi tukaj roki ne tečejo, strankam pa v teh razmerah tudi ni možno omogočiti vpogleda v dokumentacijo pri organu. Prav tako ni mogoče razpisovati ustnih obravnav in terenskih ogledov ter tehničnih pregledov objektov.

»Zato določenih zadev zaradi predpisanih postopkov sploh ni mogoče končati,« je povedal Đurov. Na upravni enoti Ljubljana pa so dodali, da se bodo lahko zaključevala samo tista gradbena dovoljenja, ki ne zahtevajo javnih obravnav in kjer so vloge že popolne.

Vloge za izdajo gradbenega dovoljenja lahko trenutno vložite samo elektronsko ali prek navadne pošte, osebno na okencu upravnih enot pa jih ni mogoče oddati.

Vir: Finance.si, portal Nepremičnine & gradbeništvo

Nazaj

Imate vprašanje?

Z veseljem vam odgovorimo še isti dan.