Kako z legalizacijami objektov, zgrajenimi po 17.11.2017?

24. 8. 2018

Poznavalka zakona, je postavila zanimivo vprašanje/dilemo o legalizacijah objektov

Ali/Kako bodo še mogoče legalizacije objektov, ki so/se nezakonito gradile/jo po 17.11.2017?

Po novem Gradbenem zakonu so možne štiri vrste legalizacij, glede na časovni vidik obdobja gradnje. Velja za objekte, ki so bili zgrajeni vsaj do grobih gradbenih del (stavba pod streho) ali končno zgrajeni pred 17. 11. 2017. To vrstne legalizacije so mogoče samo v obdobju petih let.

Kaj pa bo z objekti, ki se bodo nelegalno/neskladno gradili ali bi se neskladno začeli uporabljati od letošnjega leta, se pravi po 17.11.2017?

Da bi bil prekinjen neskončen krog nelegalnih gradenj in naknadnih legalizacij, bi morali Gradbeni zakon brati dobesedno: ''Gradbeno dovoljenje je odločba, s katero se investitorju dovoljuje gradnja, kar pomeni, da se najprej pridobi gradbeno dovoljenje in nato začne graditi''.

Zakon nadalje določa, da je za novogradnjo, rekonstrukcijo in spremembo namembnosti objekta treba imeti pravnomočno gradbeno dovoljenje in začetek gradnje objekta prijaviti ter da je gradnjo treba izvajati skladno z gradbenim dovoljenjem. Upravni organ, ki izdaja gradbeno dovoljenje, se mora za ugotovitev dejanskega stanja v primeru obstoječega objekta prepričati o dejanskem stanju, ki je na terenu. Vse navedeno pomeni, da bi se moralo v prihodnje gradbeno dovoljenje izdajati samo za prihodnjo gradnjo in ne več za »legalizacije«. To bi v praksi pomenilo, da nobena nezakonita gradnja, ki se izvaja danes ali v prihodnosti, ne bi več mogla biti legalizirana. To tudi pomeni, da bi investitor, ki bi (zavestno) v tem delu kršil zakonodajo, imel s svojim objektom v prihodnje možnost zagotoviti legalno stanje samo z odstranitvijo, ne pa več tudi z legalizacijo.

Bo zakonodajalec popravil ali dopolnil zakon?

Nazaj

Imate vprašanje?

Z veseljem vam odgovorimo še isti dan.