Gradbeništvo danes v podobnem položaju kot leta 2010

14. 4. 2022

Gradbeništvo je panoga, ki je izrazito atipična in je za vsako nacionalno ekonomijo potrebna in nujna, je poudaril direktor medijske hiše Delo, Stojan Petrič.: »Predvsem pa so za to panogo potrebna podjetja, ki imajo ustrezne reference, ustrezno opremo in so tudi finančno v stanju izpeljati zahtevane investicije in projekte, tako na področju nizkih kot visokih gradenj.« Direktor medijske hiše Delo je spomnil na leto 2010, ko je Slovenija imela tri velike poslovne sisteme. »Bila je kriza – se vsi dobro spominjamo – in ta kriza je v tistem trenutku povzročila različno stališče, mnenje v slovenski politiki in tudi v bančnem sistemu. To vam lahko povem s prve roke, ker sem bil nadzornik Nove Ljubljanske banke in takrat so nekateri, tudi makroekonomisti z ekonomske fakultete, odločali o tem, ali se gradbenim podjetjem daje garancije ali ne, ali se dajo krediti ali ne. Njihovo mnenje je prevladalo. Tako so vsi trije poslovni sistemi bankrotirali,« je opisal Petrič, ki je takrat zagovarjal, da bi vsaj Primorje ostalo, vendar je bil pri tem v manjšini in zato ni uspel. »Primorje smo kasneje kupili kot Cestno podjetje Gorica in je danes sestavni del našega podjetja Kolektor Koling.«

Gradbeništvo je na začetku

Petrič je v tem smislu poudaril, da mu je škoda teh poslovnih sistemov. Kot pojasnjuje, smo potrebovali deset let, da smo zgradili ne enake poslovne sisteme, ampak poslovne sistem, ki so manjši. Pa vendarle ima Slovenija gradbeno operativno in inženiring, ki lahko izvaja tudi zahtevne investicije, a za to smo potrebovali deset let. »Danes, dvanajst let po tistem, kar se je dogajalo leta 2010, imamo podobno situacijo. Imamo krizo, ki je ni povzročila Slovenija, ampak je prišla od zunaj do Slovenije, ta kriza pa je povzročila težave v tako imenovanem poslovnem svetu in vpliva na to, da so se vhodni stroški gradbeništva in ostale industrije izredno povečali. Ne verjamem, da lahko gradbeništvo to brez ustrezne finančne, ali pa če hočete soglasja investitorjev, to tudi preživi,« je dejal Petrič.

Kolektor ima, tako Petrič, entitete: »Entiteta mobility, kjer smo sedemdeset odstotkov povečanja cen že pokrili z vsemi kupci globalno. Entiteto energetiko, kjer smo sedemdeset odstotkov potreb že pokrili z vsemi našimi kupci. Seveda v gradbeništvu pa smo na začetku,« je spomnil, in dodal, da je današnji forum namenjen tudi razumevanju sprememb, ki so se zgodile in se še dogajajo. »To pravim, ker so naša gradbena podjetja sposobna trajnostne gradnje, uporabe ljudem prijaznih materialov, kar je pomembno za dolgoročno gradbeno panogo.«

Sinergija med državama

Ana Hanžeković Krznarić je v svojem nagovoru izpostavila vlogo obeh medijskih hiš, ki organizirata poslovni forum: »S ponosom želim poudariti, da sta to dve največji medijski hiši, ki sta v hrvaškem in slovenskem lastništvu. Povezuje nas veliko znanja, nam pa manjkajo ljudje. Naloga vseh nas je, da najdemo trajnostne načine, kako ljudi zadržati pri nas ter pritegniti nova znanja in dobre kadre iz regije in sveta. Opolnomočenje gospodarstva je mogoče le z odličnimi ljudmi.« Kot nadaljuje Hanžeković Krznarićeva, so kadri tudi ena od tem današnjega foruma, dotaknili pa se bodo še javnih investicij, ki je v strateškem interesu Hrvaške, predpostavlja pa, da je enako v Sloveniji.

Prisotnost ključnih političnih predstavnikov in poslovnikov obeh držav kaže, da je forum izveden v sinergiji, s tem se začenja tudi menjava znanja, potenciala in perspektive, kar bo ustvarjalo dodano vrednost, je še prepričana Hanžeković Krznarićeva.

Več o tej temi TUKAJ

Nazaj

Imate vprašanje?

Z veseljem vam odgovorimo še isti dan.